Veiligheid
Vóór opstart zal Express Medical met jou de werkpostfiche overlopen waarop de bestaande risico’s en de preventiemaatregelen vermeld staan.
Handhygiëne
Het belang van een goede handhygiëne kan niet genoeg benadrukt worden. Om de overdracht van ziektekiemen te voorkomen, zijn het consequent wassen en/of desinfecteren van de handen en een goede persoonlijke hygiëne, de meeste effectieve maatregelen. Draag handschoenen vóór elk potentieel contact met bloed- en lichaamsvochten en verwijder de handschoenen onmiddellijk na deze contacten.
Wat ingeval van een prikongeval?
Wij spreken van een prikongeval wanneer je je prikt met een naald, mesje, of een ander scherp voorwerp dat in contact kwam met bloed of lichaamsvloeistoffen van een persoon.
Helaas komt een prikongeval frequent voor in de zorgsector. Vandaar dat het belangrijk is om volgende preventietips toe te passen om te voorkomen dat je geprikt wordt :
- Naalden na gebruik dadelijk in de naaldcontainer deponeren
- Nooit de naald terug in de huls steken na gebruik
- Laat geen naalden of scherpe voorwerpen rondslingeren
- Nooit de naald manueel van de spuit verwijderen.
- Vul de naaldcontainer niet meer dan 3/4
Indien je jezelf toch prikt, dan doe je het volgende :
- Eerste zorgen toepassen
- Verwittig dadelijk de arts onder wiens supervisie je werkt
- Doe navraag bij de bronpersoon naar zijn/haar serologische status, HIV,HBV,HCV
- Geef dit incident aan als een arbeidsongeval
- Consulteer je huisarts binnen de 24 uur na het ongeval voor een bloedafname
Correct tillen
Een goede tiltechniek en een goede fysieke conditie zijn belangrijke factoren in de preventie van rugklachten.Indien er ergonomische hulpmiddelen (personenlift) aanwezig zijn, maak hier zo veel mogelijk gebruik van. In de zorgsector is er dikwijls een tilcoach aanwezig, die je hierbij kan helpen.
Raad om je rug gezond te houden:
- Plaats de voeten als een stevige steun op de grond, uit elkaar aan beide kanten van de last.
- Buig de benen en houd de rug goed recht.
- Neem de last met een goede greep van de handen en niet met de toppen van de vingers (gebruik de handvaten of de stevige randen van de last).
- Houd de last dicht bij het lichaam.
- Maak gebruik van de beenspieren om recht te komen.
- Til en draag de last met gestrekte armen
Kar of bed verplaatsen
Bij het verplaatsen van een kar of bed, respecteer volgende RIJregels :
- Maak gebruik van je lichaamsgewicht. Ga naar voren hangen als je duwt en naar achteren als je trekt.
- Duw en draai nooit tegelijk.
- Zorg dat je handen en je voeten in dezelfde richting wijzen.
- Als je draait, loop dan zelf om het object heen en neem het in die beweging met je mee. Laat het object nooit om jou heen draaien : je verwringt dan je rug.
- Plaats één voet op het onderstel of een richel als dat mogelijk is. Dat helpt bij het duwen. Als de zwenkwielen nog niet in de juiste richting staan, kun je ze op deze manier in de juiste richting krijgen, zonder dat je met je armen hoeft te sjorren.
- Beweeg gelijkmatig en rustig. Plotselinge bewegingen zijn slecht voor je lichaam.
Besmetting door TBC
Tuberculose wordt praktisch uitsluitend overgebracht via de lucht. Een persoon met besmettelijke of open longtuberculose brengt bij hoesten, spreken of niezen tuberkelbacteriën in de lucht. Ben je in contact gekomen met een patiënt met besmettelijke longtuberculose, dan moet je onderzocht worden om na te gaan of je besmet bent. Eerste regel: GEEN PANIEK! Verwittig dadelijk de arts onder wiens supervisie je werkt. Er wordt een tuberculinehuidtest uitgevoerd en/of een röntgenfoto van de longen gemaakt. Men geneest perfect door de correcte medicijnen in te nemen. Men kan besmettelijk zijn ten vroegste 6 maand à 1 jaar na contact met een TBC- patiënt. Van de besmette personen ontwikkelen hiervan maar 20% de ziekte. Contacteer steeds Express Medical als je hoort van een TBC geval op je dienst!
Hoe bescherm ik mijn huid?
Huidaandoeningen komen veelvuldig voor, vooral ter hoogte van de handen. In een aantal gevallen ligt een allergische factor aan de basis, doch meestal gaat het om een irritatieverschijnsel veroorzaakt door veelvuldig contact met water, handontsmetting en zepen en door het dragen van handschoenen. Het belang van een goede handhygiëne kan niet genoeg benadrukt worden. Gebruik regelmatig een invettende crème!